NSA infiltreerde banken Midden-Oosten

De NSA heeft het betalingsverkeer in het Midden-Oosten gemonitord. De Amerikaanse inlichtingendienst drong binnen in het internationale betalingssysteem SWIFT. Hackerscollectief Shadow Brokers heeft hierover documenten op internet gepubliceerd.

De NSA kan bij tientallen banken zien wie, aan welke personen of organisaties geld overboekt. De inlichtingendienst slaagde daarin door gebruik te maken van kwetsbaarheden in netwerkapparatuur zoals routers en servers bij de organisatie Eastnets. Deze organisatie verzorgt SWIFT-betalingen over de hele wereld.

Zuid-Afrika
Ook via lekken in Windows zou de NSA zich toegang hebben weten te verschaffen. Daarbij lijkt NSA zicht vooral gericht te hebben op banken in het Midden-Oosten. Theoretisch had de inlichtingendienst toegang tot meer dan duizend financiƫle instellingen in 120 landen. Grote banken communiceren rechtstreeks met SWIFT om geld naar elkaar over te boeken. Kleinere banken maken daarvoor gebruik van de diensten van servicebureaus zoals Eastnets. ING en ABN AMRO maken in enkele landen gebruik van Eastnets, zoals in Zuid-Afrika.

Antillen en Aruba
Uit gelekte documenten van Edward Snowden was al duidelijk dat de NSA SWIFT-betalingen kan monitoren. Tot op heden was niet bekend hoe dit kon. Behalve Eastnets is tevens een servicebureau in Panama binnengedrongen. Het gaat om een organisatie die betalingsverkeer op de Antillen en in Aruba verzorgt. Wie achter het hackerscollectief Shadow Brokers schuilgaat, is niet bekend.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief