Drie jaar gevangenisstraf voor ontwikkelen bankmalware

Een 23-jarige man is door de rechtbank in Rotterdam veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf vanwege het ontwikkelen van malware. Met dit kwaadaardige programma kan geld van bankrekeningen gestolen worden.

Met behulp van de malware veranderde de man websites van banken in fake-websites. Voor gebruikers zou dit niet te zien zijn. Op deze manier kon de man gegevens voor internetbankieren ontvreemden. Volgens de rechter is een groot aantal computers besmet met de malware.

Professionaliteit

Meerdere banken hadden aangifte gedaan tegen de man. In zijn oordeel benadrukt de rechter de professionaliteit van de verdachte en de samenwerking tussen zijn handlangers. “Wat bovendien ernstig zorgen baart, is het ogenschijnlijke gemak waarmee de verdachte samen met anderen rekeningen plunderde, persoonsgegevens uitwisselde en goederen bestelde bij internetwinkels op naam en rekening van anderen,” aldus de rechter.

Bankrekeningen ‘leegtrekken’
De verdachte en zijn handlangers zouden in chatgesprekken ‘met genoegen’ gesproken hebben over het ‘leegtrekken’ van andermans bankrekeningen. De rechtbank heeft de man een gevangenisstraf van drie jaar opgelegd plus een geldboete van ruim 13.000 euro.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief