NSA probeerde jarenlang het Tor netwerk te kraken

Het zal niet als een verrassing komen maar de NSA heeft jarenlang geprobeerd om het Tor netwerk te kraken. Het Tor is een open netwerk voor anonieme communicatie op het internet. Dat blijkt uit weer nieuwe stukken die gelekt zijn door Edward Snowden en die gepubliceerd zijn door The Guardian. Jarenlang heeft de NSA getracht om het Tor netwerk af te pellen. De NSA heeft slechts enkele kleine delen kunnen kraken en is zeker niet zo ver gekomen dat het direct gebruikers kan traceren.

Goed of slecht nieuws?
Het goede nieuws is dat het Tor netwerk blijkbaar enorm goed is opgebouwd om de anonimiteit te garanderen. Zelfs overheden met bijna ongelimiteerde financiële en technische middelen zijn niet in staat dit netwerk omver te halen. Ondanks de eerdere berichten waarin dat wel werd gesuggereerd. Het slechte nieuws is dat de NSA dus wel jarenlang heeft probeert om de gebruikers van dit netwerk te achterhalen. Dit is te vergelijken met het doorzoeken van iemands huis op gestolen goederen omdat hij af en toe naar een winkelcentrum gaat.

Gebruikte methodes
Als eerste heeft de NSA geprobeerd om patronen te herkennen van personen die aan- of afloggen op het Tor netwerk. Dit is niet succesvol geweest omdat de NSA tot slechts enkele punten toegang had tot het netwerk. Als tweede heeft de NSA delen van het netwerk via eigen servers laten lopen en op die manier geprobeerd om individuele informatie te traceren. Als laatste heeft de NSA het Tor netwerk flink zitten verstoren. Hierdoor zouden bepaalde personen met informatie naar voren komen waardoor ze uit de anonimiteit zouden kunnen komen.

Uit de documenten die door Snowden zijn gelekt blijkt dat de NSA wel heel erg graag dit netwerk wilde kraken. Titels van documenten zijn bijvoorbeeld: “Het Tor netwerk stink” en “Hele stoute mensen gebruiken Tor”. Maar het blijkt toch allemaal veel ingewikkelder dan gedacht. Het browsen via Tor is dus nog steeds wel een hele veilige manier.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief