Oplichter maakt gebruik van open wifi-netwerken

De politie kwam een 20-jarige man op het spoor toen hij in augustus met een laptop in een auto werd gezien. Bij controle ontdekte de politie dat de man eerder dit jaar was aangehouden op verdenking van internetfraude. De verdachte is was eerder in afwachting van zijn rechtszaak vrijgelaten. Hij is nu weer aangehouden en blijft in voorlopige hechtenis.

Op zoek naar onbeveiligde wifi
Een getuige zal twee mannen op 20 augustus met een laptop in een auto op de Rijnsingel in Ridderkerk zitten. Hij vertrouwde dat niet en waarschuwde de politie. De politie vroeg om uitleg maar kregen geen goede verklaring. Op dat moment was er echter geen sprake van een strafbaar feit. Toen de politie echter de namen van de personen controleerde kwam het eerdere strafbare feit van internetfraude naar voren. Dit leverde aanleiding om wel verder onderzoek in te stellen. Het bleek dat de mannen gebruik maakte van onbeveiligde draadloze netwerken om advertenties te plaatsen op Marktplaats. Mensen die daarop reageerden maakten geld over naar bankrekeningen van derden waarna het geld werd opgenomen door de fraudeurs.

Landelijk Meldpunt Internetoplichting (LMIO)
De zaak kwam aan het licht via het Landelijk Meldpunt Internetoplichting (LMIO) waar honderden meldingen binnenkwamen van gedupeerde mensen uit het hele land. Dat bleek na onderzoek om dezelfde groep verdachten te gaan. Door samenwerking met de afdeling Trust&Safety van Marktplaats en de politie konden tientallen valse advertenties getraceerd worden. Dat waren advertenties waar mensen op gereageerd hadden door bestellingen te plaatsen maar de goederen nooit geleverd te krijgen. In totaal zou het om ruim 100.000 euro aan schades gaan.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief