OM: 21-jarige man verdacht van 120.000 phishing-sms’jes

Een 21-jarige aangehouden man uit Groningen heeft volgens het Openbaar Ministerie vijftig slachtoffers gemaakt met phishing-sms’jes. In totaal zou de man 120.000 van deze berichten hebben verstuurd.

De sms’jes die de man had verzonden, leken afkomstig te zijn van PostNL. Via een link werd verwezen naar een phishingsite, waar de slachtoffers gevraagd werd hun gegevens in te voeren. Op deze manier kreeg de man toegang tot hun bankrekening.

Markplaatsfraude

Verder zou de verdachte zich schuldig gemaakt hebben aan Marktplaatsfraude. Hij deed alsof hij een aangeboden voorwerp op de veilingsite wilde kopen.  Daarbij verzocht hij de verkoper om vooraf, ter verificatie, één cent naar hem over te boeken. Dit betaalverzoek leidde echter wederom naar een phishingsite. Sommige slachtoffers werden daardoor voor een paar duizend euro opgelicht, volgens berichtgeving van RTV Noord gisteren.

DigiD en autokenteken

Op de laptop van de man werden volgens de officier van justitie meerdere bewijzen van uiteenlopende oplichtingsmethoden aangetroffen: “In de laptop vonden we phishingmailtjes, vele honderdduizenden gehackte accounts en zogeheten phishingpanels, die we kunnen herleiden naar tientallen aangiftes.” Tijdens de arrestatie van de man werden ook vier laptops aangetroffen die phishingsoftware bevatten. Tevens waren er aanwijzingen dat hij nieuwe phishingcampagnes aan het opzetten was. Op de laptop bevonden zich onder andere een DigiD-inlogpagina en een campagne om phishing te plegen met berichten dat het autokenteken zou vervallen. De datum van de inhoudelijke behandeling van de zaak van de man is vooralsnog niet bekend.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief