OM: Intensievere opsporing Tikkie-fraudeurs

Het Openbaar Ministerie gaat intensiever speuren naar Tikkie-fraudeurs. Reden is dat er een toename zou zijn van het aantal slachtoffers van deze vorm van oplichting.

Bij Tikkie-fraude worden mensen gevraagd om 1 cent over te maken. Volgens de fraudeur zou dit nodig zijn om de andere partij te controleren, bijvoorbeeld wanneer iemand iets via Marktplaats wil kopen. Het verzonden Tikkie-betaalverzoek van de fraudeur linkt echter door naar een phishingsite.

Verplaatsing

“Met fraude als bij Tikkie moet je wel iets weten van digitalisering. Daarom hebben we er een speciaal digiteam voor geformeerd”, vertelt hoofdofficier van justitie RenĂ© de Beukelaer aan het AD. Criminaliteit is zich volgens hem aan het verplaatsen van het fysieke naar het digitale.

Speciale cyberofficieren

“Daar anticiperen we op door te investeren in cybercrime. Dat begint letterlijk bij de scholing. We hebben speciale cyberofficieren die alleen maar digitale fraudeonderzoeken leiden en anderen binnen het parket opleiden. Binnen een paar jaar zijn we allemaal aan de cybercrime; ook de basisteams van de politie.”

Gevangenisstraffen

De Beukelaer vindt het gemak waarmee er via Tikkie betaald kan worden een belangrijk probleem. “Even snel een cent overmaken. Zo gebeurd. Je staat er verder niet bij stil. Daarin schuilt het gevaar.” Vorige maand werden vijf personen wegens Tikkie-fraude veroordeeld tot gevangenisstraffen.

 

 

Aanmelden voor onze nieuwsbrief