Universiteit Maastricht betaalde paar ton losgeld

De Universiteit Maastricht (UM) heeft de criminelen die achter de aanval met ransomware zaten, losgeld betaald. In ruil daarvoor zouden de kwaadwillenden de gegijzelde bestanden ontsleutelen.

Het Maastrichtse universiteitsblad Observant meldt dit op basis van niet nader genoemde bronnen. Aan de cybercriminelen zou een bedrag van een “een paar ton” zijn betaald.

Ernstige inbreuk ICT-systemen

“De Universiteit Maastricht verstrekt geen informatie over de communicatie met de groepering die een ernstige inbreuk heeft gepleegd op de ICT-systemen van de universiteit en daarmee de continu├»teit van de instelling onder druk heeft gezet”, laat de UM via de eigen website weten. De universiteit zegt dat het onderzoek naar de aanval met gijzelsoftware nog loopt.

Openbaar Ministerie

Het is vooralsnog niet duidelijk wanneer alle systemen weer operationeel zijn. Gisteren gingen de eerste belangrijkste systemen online. De Universiteit Maastricht heeft toegezegd de resultaten van het onderzoek naar het incident te delen met andere universiteiten. Het Openbaar Ministerie is een strafrechtelijk onderzoek begonnen. Gedurende dit onderzoek geeft het OM eveneens geen nadere informatie.

Klik hier voor de website van de Maastricht University.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief