OM: test met slimme camera voor negeren rood kruis

Het Openbaar Ministerie en Rijkswaterstaat beginnen maandag 27 mei een proef met een slimme camera. Doel is om automobilisten die een rood kruis negeren op deze manier te beboeten.

“Een slimme camera legt het rode kruis en het kenteken van de overtreder vast, zodat deze bekeurd kan worden,” aldus het OM op zijn website.

A28 bij Amersfoort

De proef met de camera vindt plaats langs de A28 bij Amersfoort. Het OM wil op deze manier te pakkans vergroten en het aantal overtredingen terugdringen. De camera maakt een opname van het rode kruis en van het voertuig dat gebruikmaakt van de gesloten rijstrook. Tevens maakt de camera een filmpje van het voorval om de situatie te beoordelen.

Buitengewoon opsporingsambtenaar

De proef loopt tot en met 1 juli. Een weginspecteur van Rijkswaterstaat met buitengewoon opsporingsambtenaar (BOA)-status gaat de beelden bekijken. Als er sprake is van een overtreding volgt een proces-verbaal uitgeschreven. Na de zomer zal de proef geƫvalueerd worden. Rijkswaterstaat en het OM zullen dan beoordelen of handhaving via een slimme camera op meer plaatsen toegepast kan worden.

Klik hier voor de website van het Openbaar Ministerie

Aanmelden voor onze nieuwsbrief