Het zijn vaak jongeren die zich in de wereld van cybercrime begeven, zo stelt het Openbaar Ministerie (OM). Volgens advocaat-generaal Anouk Paulus betreft het vaak jongeren van nog geen twintig jaar.
“Jonge mannen die denken een gat in de markt te hebben gevonden waardoor ze snel veel geld kunnen verdienen en worden gelokt door het vooruitzicht dat zij een luxe leven vol blingbling kunnen leiden, zonder echt te hoeven werken”, stelt het OM.
WhatsAppfraude en bankhelpdeskfraude
Voor criminele activiteiten zoals WhatsAppfraude en bankhelpdeskfraude is weinig technische kennis nodig. “Anders dan vaak wordt gedacht, heb je voor het plegen van veel soorten digitale oplichting en fraude nauwelijks kennis nodig van digitale systemen. Het opsporen van dit soort criminaliteit en achterhalen wie uiteindelijk aan de touwtjes trekt, vereist daarentegen een gedegen kennis van gedigitaliseerde systemen en de opsporingsmogelijkheden op dat gebied”, aldus het OM.
TorRAT-malware
Bij de Haagse cyberkamer spelen echter ook meer technische zaken. Binnenkort vindt er bijvoorbeeld het hoger beroep plaats in de zaak van TorRAT-malware. Verdachten wisten bedrijven met deze malware te besmetten en zo frauduleuze transacties te verrichten. Paulus vindt het belangrijk dat van de opgelegde straffen in dit soort zaken een behoorlijk afschrikkende werking uitgaat.