Uit een onderzoek van het bureau Panteia blijkt dat 60% van de ondernemers vreest voor de gevolgen van Cybercrime. Dit onderzoek is echter afgerond voor de grote aanvallen op de banken en iDeal halverwege april. Het percentage van 60% zal daarom op dit moment flink hoger liggen. Dit onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van MKB-Nederland. “De peiling is daags voor de grote verstoringen op de websites voor internetbankieren van de afgelopen dagen gehouden. Dat zelfs de best beveiligde systemen door dit soort aanvallen kunnen worden platgelegd, maakt ondernemers des te onrustiger”, aldus directeur Leendert-Jan Visser van deze ondernemersorganisatie.
Bij maar liefst 8 procent van de ondervraagde 800 ondernemers zijn persoonlijke gegevens gehackt. Meer dan de helft heeft te maken gehad met phishing en een derde met voorschotfraude. In voorschotfraude zaken wordt vaak een klein bedrag gevraagd om aanspraak te kunnen maken op veel grotere bedragen.
Een derde van de ondernemers heeft geen enkele maatregel getroffen om zich te beschermen. Een kwart geeft aan dat ze waarschijnlijk onvoldoende bescherming hebben tegen cybercrime. Slechts 40% geeft aan dat ze denken voldoende te zijn beveiligd en maakt zich geen zorgen, dan andere 60% is dus wel bezorgd dat ze slachtoffer kunnen worden van deze vorm van criminaliteit. Een groot deel van de ondernemers is direct of indirect afhankelijk van ICT. Ruim een derde heeft een webwinkel en ongeveer 91% maakt gebruik van internetbankieren. Uiteraard hebben de meeste ondernemers ook een eigen website.
MKB –Nederland en VNO-NCW vinden dat de weerbaarheid van de vitale ICT systemen in Nederland snel verbetert moet worden. Het elektronisch bankverkeer is zo een vitale infrastructuur waarbij er grote gevolgen zijn voor zowel de banken als de gebruikers van deze diensten. Wanneer deze systemen uitvallen kan dat de ondernemers miljoenen aan schade opleveren. Het is altijd moeilijk in te schatten wat de werkelijke schade is omdat een deel van de mislukte aankopen op een later tijdstip weer zal worden ingehaald.
Ondernemers die te maken krijgen met cybercriminaliteit kunnen altijd terecht bij het loket van de politie: bedrijvenloket cybercrime