Onderzoek: Google Workspace in onderwijs privacyrisico

Google Workspace in het onderwijs brengt vermijdbare privacyrisico’s met zich mee. Dat komt naar voren uit Data Protection Impact Assessments (DPIA’s) van de Hogeschool van Amsterdam (HvA) en Rijksuniversiteit Groningen (RUG).

Met een DPIA worden privacyrisico’s geïnventariseerd. Onderwijsministers Ingrid van Engelshoven en Arie Slob hebben dit begin deze week aan de Tweede Kamer geschreven.

Classroom

Met het softwarepakket kunnen onderwijsinstellingen het digitale klaslokaal Classroom gebruiken. Ook de videobeldienst Meet, e-maildienst Gmail en opslagdienst Drive maken deel uit van Workspace. Google dwingt de volledige controle over metagegevens af. Deze data zegt iets over het gebruik van Google Workspace. Bijvoorbeeld wanneer iemand inlogt en bepaalde Google-diensten gebruikt.

Metadata

De ministers schrijven in hun brief dat Google stelt dat het bedrijf als enige “mag bepalen voor welk doel zij metadata verzamelen en op welke manier dat gebeurt.” Google zou volgens hen die voorwaarden mogen aanpassen zonder de gebruiker om toestemming te vragen. “Dat betekent dat onderwijsinstellingen die Google G Suite for Education gebruiken, geen of onvoldoende grip houden op wat er met deze gegevens gebeurt.” Google G Suite for Education is de oude naam van Google Workspace for Education.

Klik hier voor de brief aan de Tweede Kamer van onderwijsministers Ingrid van Engelshoven en Arie Slob.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief