Ongeveer drie miljoen Europeanen slachtoffer van recente Facebook-hack

Ongeveer drie miljoen Europese gebruikers zijn betrokken bij de Facebook-hack van afgelopen september. De Ierse privacy-autoriteit Irish Data Protection Commission heeft dit kenbaar gemaakt via het Amerikaanse CNBC.

Facebook had tot nu toe geen exacte aantallen Europese gebruikers genoemd die door de hack zijn getroffen. Volgens de Irish Data Protection Commission gaat het om 10 procent van het totale aantal slachtoffers. Facebook heeft de hack eind september zelf via zijn website bekendgemaakt.

Ierland

Het Europese hoofdkantoor van Facebook is in Ierland gevestigd, waardoor dat land erop toeziet of het bedrijf handelt in overeenstemming met de Europese privacyregels. Gedupeerden zijn door Facebook over de hack geïnformeerd. Tevens heeft het bedrijf een webpagina aangemaakt waarop ingelogde gebruikers kunnen checken of hun account is getroffen.

Boete

Het aantal slachtoffers telt mee in de eventuele boete die Facebook in Europa opgelegd krijgt. De hack is het eerste grote privacylek sinds de Europese privacywet AVG van kracht is. Het is niet uitgesloten dat de Europese regels ertoe hebben bijgedragen dat Facebook de hack sneller bekend heeft gemaakt. De Irish Data Protection Commission vervolgt zijn onderzoek naar de hack en controleert daarbij ook of Facebook overeenkomstig de regels van de AVG heeft gehandeld.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief