Ontbreken smileys verraadt CEO-fraudeur

Een CEO-fraudeur verzond een e-mail naar een wijnproducent in Nieuw-Zeeland om hem geld afhandig te maken. Daarbij deed hij zich voor als een druiventeler waar de wijnproducent al geruime tijd mee werkte.

In zijn mail vroeg hij om 90.000 Nieuw-Zeelandse dollar naar een andere bankrekening over te maken dan gebruikelijk. De fraudeur probeerde zijn prooi wijs te maken dat de gangbare rekening werd gecontroleerd. De wijnproduct kreeg echter argwaan, mede omdat de e-mail niet voorzien was van smileys.

Formeel taalgebruik
Ook het taalgebruik in de e-mail week af van wat de wijnproducent gewend was van deze druiventeler. Het was veel formeler dan normaal. Verder was de partner van de teler niet in de cc-vermeld, zoals gebruikelijk.

Gehackt e-mailaccount
De teler had bovendien de gewoonte om heel veel smileys in haar e-mailcorrespondentie te gebruiken. Omdat de fake-mail ook geen enkele smiley bevatte, vertrouwde de wijnproducent het niet en waarschuwde hij zijn druiventeler. Zij kwam er vervolgens achter dat haar e-mailaccount was gehackt.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief