Social media informatiebron voor cybercriminelen

Informatie op social media is zeer waardevol voor cybercriminelen. Ze gebruiken deze informatie om gegevens te ontvreemden, voor fraude of om netwerken met malware te besmetten. Dit stelt het Bundesamt für Sicherheit in der Informationstechnik (BSI) dat onder het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken valt.

BSI geeft dit advies in het kader van de Europese Cyber Security Maand. De organisatie merkt op dat door de digitalisering van de maatschappij de grenzen tussen privé en werk steeds meer in elkaar overvloeien.

Persoonlijke informatie
Medewerkers dienen volgens het BSI terughoudend te zijn met persoonlijke informatie, zowel op zakelijke sociale netwerken als privé-sociale netwerken. Vooral gedetailleerde contactgegevens en vertrouwelijke informatie vormen een risico.

Fake-account
Voorts stelt het BSI dat gebruikers van social media alleen contactverzoeken zouden moeten aanvaarden van mensen die ze ook in real-life kennen. Bedrijven en instellingen zouden hun medewerkers hier attent op moeten maken. Gisteren meldde het Amerikaanse zakentijdschrift Forbes nog dat een medewerker van Deloitte via een fake-Facebook-account een malafide document opende, waardoor hij malware op zijn pc binnenhaalde.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief