Operatie reWired: Wereldwijde actie van politie en FBI tegen CEO-fraude

Tijdens een wereldwijde actie van de politie om CEO-fraude te bestrijden, zijn 281 verdachten gearresteerd. De FBI heeft dat deze week bekendgemaakt.

De aangehouden personen zouden talloze organisaties geld afhandig hebben gemaakt via fake-betaalverzoeken.

Business Email Compromise

De getroffen organisaties boekten geld over naar rekeningen van de criminelen. In Nederland staat deze vorm van criminaliteit bekend onder de naam CEO-fraude, in de Verenigde Staten wordt deze vorm van fraude Business Email Compromise genoemd. De 281 arrestanten zijn afkomstig uit Nigeria (167), de Verenigde Staten (74), Turkije (18) en Ghana (15). In Frankrijk, Italiƫ, Japan, Kenia, Maleisiƫ en het Verenigd Koninkrijk zijn eveneens mensen gearresteerd. De autoriteiten hebben voor een totaalbedrag van bijna 3,7 miljoen dollar in beslag genomen. 118 miljoen dollar aan malafide transacties zijn tegengehouden of teruggedraaid.

Operatie reWired

De wereldwijde politieacties maken deel uit van Operatie reWired. De FBI werkt hierin samen met opsporingsdiensten uit andere landen aan de opsporing van criminelen die zich schuldig maken, of hebben gemaakt, aan CEO-faude. De afgelopen jaren bedroeg de schade door deze vorm van criminaliteit meer dan 26 miljard dollar, aldus de FBI. Daarmee is het de schadelijkste vorm van cybercrime in de rapporten van de Amerikaanse federale politiedienst.

Klik hier voor het nieuwsbericht van de FBI over Operatie reWired.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief