Opvolger DigiD in testfase

Minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken en minister Henk Kamp van Economische Zaken hebben afgelopen maandag een brief aan de Tweede Kamer geschreven over de start van praktijktests eID. Deze vorm van digitale identificatie is de opvolger van DigiD en eHerkenning. DigiD wordt nu door burgers gebruikt, eHerkenning door ondernemers. Het nieuwe stelstel, eID, is een elektronische handtekening die beide methoden moet gaan opvolgen en veiliger maken. Ook moet het gebruikers meer controle geven over welke informatie zij wel, of niet, delen.

Betrouwbaar
De overheid noemt een online drankwinkel als voorbeeld. Via eID zouden consumenten dan hun leeftijd kunnen aantonen. Volgens het kabinet kan zo, per stuk, en op een betrouwbare manier, informatie over identiteit, leeftijd en kredietwaardigheid aan bijvoorbeeld webwinkels, banken, verzekeraars en overheid worden verleend.

Meerdere passen

Met eID kunnen meerdere passen worden ingezet als online identificatiemethode. Dit maakt het systeem flexibeler en minder bevattelijk voor storingen, aldus de overheid. De online identiteit kan straks bewezen worden met identiteitskaarten, rijbewijzen en zelfs bankpassen. Inloggen met een identiteitskaart of rijbewijs wordt alleen mogelijk bij overheidssites en sites van organisaties die een publieke taak hebben. Zowel op overheidssites als op sites van bedrijven zou het mogelijk worden om online in te loggen met een bankpas. In de tweede helft van 2015 zullen de tests met het nieuwe eID-stelsel starten. Daarna zal het kabinet verdere besluiten nemen over invoering van het stelsel.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief