DDoS-aanval oorzaak storing Rijksoverheid.nl

Een DDoS-aanval is de oorzaak van de storing die op dinsdag 10 februari plaatsvond op de websites van Rijksoverheid.nl, Telfort en GeenStijl. Dat heeft de overheid laten weten. De aanval, die gericht was tegen netwerkprovider Prolocation, begon om 10.00 uur in de ochtend en duurde tot in de avond. Een DDoS-aanval, distributed denial-of-service-aanval, is een poging om een dienst zoals een website, een computer of een heel computernetwerk voor gebruikers onbruikbaar te maken

Erg lang
Aanvankelijk zei het bedrijf dat de oorzaak van de problemen onbekend was. Via Twitter meldde Prolocation dat een DDoS-aanval de oorzaak was van de storing, en dat er met het Nationaal Cyber Security Center (NCSC) samengewerkt werd. Volgens sommige Twitteraars duurde het wel erg lang voordat werd vastgesteld dat het om een DDoS-aanval ging.

Evaluatie volgt nog
De Dienst Publiek en Communicatie, onderdeel van het ministerie van Algemene Zaken, gaat de aanval samen met Centric/Prolocation en het NCSC evalueren, zo laat de Rijksoverheid weten. De getroffen websites functioneren nu weer normaal.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief