Oud-directeur MIVD: Privacy ondergeschikt aan veiligheid

De oud-directeur Pieter Cobelens van de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) heeft de mentaliteit van Nederlanders ten aanzien van privacy gehekeld. Hij vindt Nederlanders hypocriet in hun houding tegenover privacy bij het bestrijden van terrorisme.

In een interview met het AD zei hij op de dag na de aanslag in Manchester: “Zolang er niets gebeurt, heeft iedereen een grote mond over privacy. Onze houding is nu vergelijkbaar met die van de Amerikanen vóór 9/11.”

Pinkpop
De oud-directeur vindt dat er meer werk gemaakt moet worden van de inzet van camerabeelden en big data. “Als er straks bij Pinkpop een aanslag plaatsvindt en er 22 Nederlandse kinderen omkomen, dan hoor je niemand meer over privacy. Ik vind dat we het niet zover moeten laten komen.”

Cameratoezicht
Cameratoezicht, biometrie, het combineren van databases en het opvragen van camerabeelden van bedrijven zouden helpen bij het signaleren van verdachte zaken. Het draagvlak daarvoor in Nederland vindt Cobelens gering: “In Nederland hoor je dan al snel dat we de richting van een politiestaat opgaan. Dat vind ik onzin.” Verder is hij van mening dat burgers zelf pro-actiever kunnen zijn. Zo zouden bezoekers van grote evenementen de beveiligers ervan kunnen attenderen op personen met grote rugzakken.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief