Bug in Windows 7 en 8 laat computer crashen

Een Russische programmeur heeft ontdekt dat Windows 7 en 8 kunnen vastlopen. Zodra een computergebruiker een bepaalde link bezoekt in zijn browser of bestandsverkenner, houden deze versies van Windows ermee op. De programmeur heeft zijn ontdekking gepubliceerd op het Russische blogplatform Habrahabr.

De Windows-versies kunnen crashen vanwege een bug in deze besturingssystemen. De kwetsbaarheid komt aan het licht wanneer een $MFT (Master File Table)-bestand wordt opgevraagd. Alle NTFS-volumes bevatten dergelijke files.

Handmatig herstarten
Het $MFT-bestand houdt metadata van alle bestanden op het volume bij. Gebruikers kunnen het echter niet zien en de meeste programma’s hebben er geen toegang toe. Windows staat niet toe dat het bestand geopend wordt. Echter, als de bestandsnaam als een directorynaam wordt toepast, zoals C:\$MFT\abc, dan zet Windows het bestand op slot. Alle volgende taken van het besturingssysteem van Microsoft wachten – tevergeefs – totdat deze file weer toegankelijk is. De enige remedie is om de computer handmatig te herstarten.

Blauw scherm
De kwetsbaarheid roept herinneringen op aan de problemen met Windows 95 en 98, toen computergebruikers regelmatig werden geconfronteerd met een blauw scherm, omdat het systeem was vastgelopen. Het Nationaal Cyber Securit Centrum (NCSC) heeft op zijn website gewaarschuwd voor deze bug in Windows 7 en 8. Tot nu toe is niet gebleken dat Windows 10 ook deze kwetsbaarheid bevat. Microsoft heeft tot nu toe geen reactie gegeven op de ontdekking van de Russische programmeur.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief