Oud-werknemer moet wachtwoord Facebookpagina afstaan

Een ex-werknemer van een dierenasiel in Bruchem dient het beheer van een Facebook-pagina aan haar voormalige werkgever af te staan. Dit heeft de rechtbank Gelderland afgelopen vrijdag bepaald.

De vrouw was tussen december 2008 en augustus 2019 werkzaam bij het dierenopvangtehuis. Daar beheerde ze de Facebookpagina met de naam van het dierenasiel. Ze had de socialmedia-pagina vanuit haar eigen account aangemaakt.

Kort geding

Toen de vrouw ontslag nam bij het tehuis, vroeg haar werkgever om de Facebook-pagina over te dragen. De medewerkster gaf hier geen gehoor aan, waarop het dierenopvangtehuis een kort geding aanspande. De voorzieningenrechter stelt dat degene die een pagina aanmaakt, ook aanspraak kan maken op het beheer van die pagina. “Dit kan anders zijn als dat is gebeurd voor of in opdracht van een ander, of wanneer diegene moet worden geacht de pagina te hebben overgedragen.”

Voldoende aannemelijk

De rechter vindt dat het voldoende aannemelijk is dat het dierenopvangtehuis het beheerrecht van de Facebook-pagina heeft. De naam van de pagina is hetzelfde als die van het dierenasiel. Tevens is de inhoud gelijk aan de activiteiten van het tehuis. Verder kreeg de medewerkster tijdens haar werk vier uur per week de tijd om de Facebook-pagina te updaten.

 

Aanmelden voor onze nieuwsbrief