Overheid adviseert organisaties ransomware-aanval te oefenen

De overheid raadt bedrijven en instellingen aan om te oefenen met een simulatie van een ransomware-aanval. Op deze manier zijn ze beter voorbereid in het geval een dergelijke aanval zich voordoet.

Succesvolle reactie

Uit een flitspeiling in opdracht van het ministerie van Economische Zaken blijkt dat driekwart van de ondervraagde ondernemingen nog nooit zo’n oefening heeft gedaan. “Het doen van cyberoefeningen vergroot de kans op een succesvolle reactie op cyberaanvallen en -incidenten. Je kunt de impact op je bedrijfsprocessen en bedrijfsschade verkleinen wanneer je adequaat handelt”, aldus het Digital Trust Center (DTC) van het ministerie van Economische Zaken.

Incident response plan

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat liet een cyber-oefengame ontwikkelen. Daarbij wordt een fictief drinkwaterbedrijf geconfronteerd met een ransomware-aanval. “Een onervaren crisisteam kan ervaren welke ‘spelregels’ er gebruikelijk zijn en welke voorbereiding je treft. Ervaren crisisteams kunnen deze oefening gebruiken om te toetsen of hun incident response plan nog voldoende houvast biedt. Door het eigen plan te hanteren bij dit ransomware-scenario, kunnen eventuele gebreken in het plan aangevuld worden”, is te lezen in de uitleg van de game.

Klik hier voor het bericht van het DTC.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief