MIVD: Meer Russische cyberaanvallen op Nederland

Rusland heeft in 2023 meer cyberoperaties tegen Nederland uitgevoerd. “De dreiging vanuit Rusland is groot”, schrijft inlichtingendienst MIVD in het onlangs uitgebrachte jaarverslag.

Spionage

Nederland is een aantrekkelijk spionagedoelwit voor Russische inlichtingen- en veiligheidsdiensten. Via cyberoperaties probeert het land onder andere militaire, diplomatieke en economische informatie over Oekraïne en NAVO-bondgenoten te verkrijgen. Ook probeert Rusland zich toegang te verschaffen tot de Nederlandse infrastructuur om deze op een later moment te saboteren.

Energienetwerk

”We zullen alle zeilen bij moeten zetten om te voorkomen dat Rusland slaagt in dergelijke acties. Ik moet er niet aan denken dat Rusland erin slaagt om bijvoorbeeld het Nederlandse energienetwerk plat te leggen. Dat zou onze samenleving kunnen ontwrichten en dat vinden we een zorgwekkende ontwikkeling”, aldus MIVD-directeur Peter Reesink.

China

Ook vanuit China nam de cyberdreiging vorig jaar toe. Aanvallen zijn vooral gericht op de hightech, waaronder de Nederlandse halfgeleiderindustrie en maritieme industrie. Defensie werd in 2023 zelf ook getroffen door Chinese hackers. In een computersysteem van de krijgsmacht werd Chinese spionagesoftware ontdekt.

Klik hier voor het jaarverslag van de MIVD.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief