Overheid stopt met antivirus van Kaspersky

De Nederlandse overheid gaat geen gebruik meer maken van de antivirussoftware van het Russische Kaspersky Lab. Bedrijven die zakendoen met de overheid wordt aangeraden om hetzelfde te doen.

De reden van deze beslissing is het risico op spionage door de Russische overheid. Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid heeft de Tweede Kamer hier gisteren over geïnformeerd. Hij voegde eraan toe dat het om een voorzorgsmaatregel gaat met het oog op de nationale veiligheid.

Antivirus-software

De minister gaf aan dat er tot op heden geen concrete gevallen van misbruik door het Russische bedrijf in Nederland bekend zijn. Het gaat alleen om de antivirussoftware van Kaspersky Lab. Alle andere software of diensten van het bedrijf zijn wel toegestaan.

Zwitserland

Vandaag maakte Kaspersky Lab bekend dat het zijn kernactiviteiten naar Zwitserland gaat verplaatsen. Kaspersky heeft aan de NOS laten weten ervan overtuigd te zijn dat door deze beslissing de Nederlandse overheid de boycot van de antivirussoftware zal herzien. Minister Grapperhaus heeft inmiddels echter laten weten zijn besluit niet terug te draaien. Ook onder de nieuwe omstandigheden is volgens hem het risico te groot “dat dit bedrijf onder de macht en invloed kan komen van de Russische overheid”.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief