Passagiersgegevens verplicht afstaan aan overheid

Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid heeft een wetsvoorstel ingediend waarin luchtvaartmaatschappijen verplicht worden om passagiersgegevens aan de overheid te overhandigen.

Het betreft reserverings- en check-in-gegevens. Deze zullen worden verwerkt door een nieuwe nationale passagiers informatie eenheid (Pi-NL). De minister wil hiermee vooral terrorisme en ernstige criminaliteit opsporen.

Veiligheids-en privacybelangen

“Als we beter weten waar en wanneer criminelen en terroristen reizen, hebben we ze ook sneller te pakken. Voor indiening van dit wetsvoorstel heb ik zorgvuldig de veiligheids-en privacybelangen afgewogen. Mijn conclusie is dat het goed is dat we hiermee ook in Nederland zo snel mogelijk aan de slag gaan. Omdat ik er van overtuigd ben dat dit onze veiligheid dient. Maar ook omdat ik er van overtuigd ben dat er zorgvuldig wordt omgegaan met deze gegevens. En dat ze alleen worden gebruikt waarvoor ze zijn bedoeld: het voorkomen en opsporen van terrorisme en ernstige criminaliteit,” aldus minister Grapperhaus.

Geen bijzondere persoonsgegevens

Pi-NL mag de passagiersgegevens maximaal 5 jaar opslaan, waarna ze gewist dienen te worden. Tevens zullen de gegevens na zes maanden worden gedepersonaliseerd. Het verwerken van bijzondere persoonsgegevens zoals ras, etnische afkomst, godsdienst of gezondheid is niet toegestaan volgens het wetsvoorstel. Om de gegevens te verwerken zal er een eigen systeem worden gebouwd en beheerd, om zo de gegevensbescherming optimaal te waarborgen, aldus de minister van Justitie en Veiligheid.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief