Passagiersvliegtuigen kunnen gehackt worden

De Government Accountability Office, GAO, een adviesorgaan van de Amerikaanse overheid, zegt dat passagiersvliegtuigen gehackt kunnen worden. De luchtvaartautoriteit FAA moet maatregelen ondernemen om dat te voorkomen. Er zijn weliswaar geen concrete aanwijzingen dat vliegtuigen op korte termijn zullen worden gehackt, maar de kans erop neemt wel toe.

“Volgens veiligheidsdeskundigen die we hebben gesproken, moet de internetverbinding in de cabine gezien worden als directe link tussen het vliegtuig en de buitenwereld, waar zich ook kwaadaardige partijen bevinden”, aldus het rapport

Vliegtuigen van buitenaf bestuurbaar?
De Duitse organisatie voor vliegveiligheid, DFS, vindt dat toestellen die in nood zijn van buitenaf bestuurd moeten kunnen worden. De techniek hiervoor zou voorhanden zijn, zeker gelet op de groei van het aantal drones.

Geheel overgenomen

De chef van de organisatie, Klaus-Dieter Scheurle, wil een serieuze discussie over het idee aanzwengelen of vliegtuigen op afstand geheel overgenomen kunnen worden. Dat zou vanuit straaljagers kunnen die een vliegtuig begeleiden, of volledig vanaf de grond. De aanleiding van dit initiatief is de ramp met het vliegtuig van Germanwings.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief