Pathé slachtoffer van CEO-fraude

De bioscoopketen Pathé is getroffen door CEO-fraude. Een kwaadwillende zou zich met een vals e-mailadres hebben voorgedaan als bestuurder van Pathé. Vervolgens is er door de directie geld overgemaakt.

Zowel de directeur als de financieel directeur zijn hiervoor eind vorige maand op non-actief gezet. Deze week liet een woordvoerder van Pathé aan Het Financieele Dagblad weten dat directeur Meijer definitief weg is bij de bioscoopketen vanwege een “definitieve en onherstelbare vertrouwensbreuk”.

ICT

Op dit moment is het onderzoek naar de CEO-fraude nog gaande. Pathé wil derhalve geen nadere informatie verstrekken, ook niet over de omvang van de financiële schade. CEO-fraude is een van de meest schadelijke vormen van criminaliteit met ICT als middel en doel. Er zijn verschillende varianten. In het geval van Pathé ging het om een op e-mail gebaseerde aanval. Een andere variant is die waarbij kwaadwillenden inloggegevens ontvreemden met behulp van malware of phishing.

Schade

De FBI liet vorig jaar weten dat de schade door CEO-fraude bijna 5 miljard euro bedroeg. Het beveiligingsbedrijf Trend Micro voorspelt dat de schade dit jaar op zal lopen tot ruim 9 miljard dollar.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief