Patiëntgegevens getroffen door ransomware

In de Verenigde Staten is het Methodist Hospital in Henderson in de staat Kentucky in grote problemen gekomen door ransomware. Als gevolg hiervan zijn gegevens van patiënten versleuteld en dus onbereikbaar geworden. Het ziekenhuis heeft intern de noodtoestand uitgeroepen. Dit heeft Hospital Review laten weten.

David Park, de Chief Operating Officer (COO) zei hierover: “We hebben de FBI ingelicht en overleggen met de federale autoriteiten hoe we met de situatie moeten omgaan. (…) Afhankelijk van het aantal bestanden dat is vergrendeld, wordt er gekeken of we tot betalen overgaan.”

Back-upsysteem

Het hospitaal heeft laten weten dat er een back-upsysteem is ingeschakeld, toen het netwerk uitgezet moest worden vanwege de aanval door ransomware. Het ziekenhuis stelt echter ook dat de gegevens van de patiënten veilig zouden zijn. Ook zouden de dagelijkse werkzaamheden niet op gevaarlijke wijze zijn verstoord.

Niet de eerste keer

Het is niet de eerste keer dat een ziekenhuis ernstig getroffen wordt door ransomware. Vorige mand betaalde een ziekenhuis in de Verenigde Staten 17.000 dollar aan losgeld om weer toegang tot versleutelde gegevens te krijgen.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief