Persoonlijke mailbox minister gehackt

De privé mailbox van minister Elio Di Rupo en een aantal mensen uit zijn omgeving blijkt te zijn gehackt. Bij de krant De Morgen werd een cd-rom ontvangen met honderden berichten. Hiermee wordt opnieuw de vraag gerezen of dit soort gegevens wel voldoende worden beschermd. De e-mails die op de cd-rom zijn afkomstig van een e-mail adres bij Skynet dat door deze minister werd gebruikt.

De e-mails zijn afkomstig van een periode van 2004 tot 2008 waarin Di Rupo voorzitter was van zijn partij. Het zijn allemaal berichten met een privékarakter. De eerste minister van België reageert ontzet. “Het gaat om een diefstal van privégegevens. Ik heb geen idee wie daar achter kan zitten” aldus Di Rupo. Er stonden berichten van nog zes andere e-mailboxen op de cd-rom. Onder andere die van een kennis van Di Rupo die bij de Nationale Bank (NBB) werkt. Deze NBB laat weten dat ze cyberbedreigingen serieus neemt en continue bezig is met de bescherming hiertegen. Daarbij werkt ze samen met onder andere de Belgische Federale Computer Crime Unit (FCCU), Febelfin en ICT specialisten.

Het FCCU heeft verschillende mogelijkheden om gebruik te maken van extra beveiligde mailservers. Maar de politici moeten zich realiseren dat ze ook zelf een belangrijke verantwoordelijkheid hebben in de bescherming van hun gegevens, aldus Laurent Bounameau commissaris bij de FCCU. “Wanneer iemand als paswoord gewoon de term ‘paswoord’ gebruikt, moet niet verbaasd zijn als zijn mailbox wordt gehackt”, aldus Bounameau.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief