Phishing-e-mails na cyberaanval bij UvA en HvA

Studenten en medewerkers van de Universiteit van Amsterdam (UvA) en Hogeschool van Amsterdam (HvA) zijn aangevallen met phishing-e-mails.

De mails hebben als onderwerp de cyberaanval waar de onderwijsinstellingen vorige week mee te maken kregen.

Account en wachtwoord

“Er zijn phishing e-mails in omloop die ingaan op de cyberaanval. Een aantal andere aanvallers proberen misbruik te maken van de huidige situatie. Ze sturen e-mails naar medewerkers en studenten, zogenaamd vanuit de HvA of de UvA, met het verzoek om het account te controleren of wachtwoord te wijzigen. We vragen je om extra alert te zijn”, aldus de universiteit en hogeschool.

Bijlage

De UvA en HvA geven verschillende tips waaraan studenten en medewerkers dergelijke mails kunnen herkennen. Het betreft onder meer de afzender en het controleren van de link in het bericht. “Open een bijlage alleen als je een bestand van deze afzender verwacht te krijgen en je de bijlage vertrouwt. Bij twijfel, bel de afzender en vraag of hij/zij deze e-mail met bijlage inderdaad heeft verstuurd.”

Macro’s

Een ander advies luidt om extra alert te zijn op zip-bestanden en macro’s in Microsoft Office. “Wees op je hoede als je gevraagd wordt om Office-macro’s te activeren. Dat is bijna altijd foute boel,” aldus de onderwijsinstellingen.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief