Technologie Kieswijzer online

Vorige week is de Technologie Kieswijzer online verschenen. In deze stemhulp krijgen mensen allerlei stellingen voorgelegd over privacy, digitalisering, Big Tech en cybersecurity.

De kieswijzer is gemaakt door de Stichting Toekomstbeeld der Techniek (STT). Deze stichting voert maatschappijgerichte toekomstverkenningen uit op het snijvlak van technologie en samenleving.

Verkiezingscampagnes

“Ondanks het feit dat er steeds vaker wordt bericht over privacy-schendingen, de kwetsbaarheid van onze online privacy, de verspreiding van fake news en de groeiende macht van techbedrijven zoals Facebook en Google, wordt er tijdens verkiezingscampagnes in verhouding zeer weinig aandacht besteed aan deze onderwerpen”, stelt de Stichting.

Standpunten

Met de Kieswijzer wil de STT duidelijk maken wat de standpunten van de politieke partijen zijn over dergelijke onderwerpen. Voor de inhoud keek STT zowel naar partijprogramma’s als naar relevante en actuele onderzoeken, Kamerbrieven en nieuwsartikelen. Vervolgens is de Kieswijzer voorgelegd aan de betreffende politieke partijen. Aan hen is gevraagd om aan te geven welke optie zij vertegenwoordigen en wat hun toelichting hierop is.

Onderzoekstool

STT wil politieke partijen hiermee aanzetten om zich concreet uit te spreken over privacy, digitalisering, Big Tech en cybersecurity. De Kieswijzer dient tevens als onderzoekstool. De uitkomsten zullen worden gebruikt om in kaart te brengen hoe Nederlanders denken over technologie en democratie.

Klik hier voor de Technologie Kieswijzer van Stichting Toekomstbeeld der Techniek.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief