Pleidooi voor nationale aanpak DDoS-aanvallen

Vijf internetexperts vinden dat de vitale infrastructuur beter beschermd moet worden tegen cyberaanvallen. Om dit te bereiken pleiten zij voor een nationale aanpak tegen DDoS-aanvallen.

Een van de maatregelen die zij voorstellen, is dat aanbieders in vitale sectoren zoals banken en telecomproviders, voortdurende informatie over DDoS-aanvallen vergaren en deze informatie met elkaar uitwisselen. Vorige maand werden onder andere enkele banken en de Belastingdienst slachtoffer van een dergelijke aanval.

Onvoldoende samenwerking

De initiatiefnemers zijn Cristian Hesselman van SIDN Labs, Roland van Rijswijk van SURFnet, Jeroen van der Ham, Aiko Pras en Jair Santanna van de Universiteit Twente. Zij vinden dat Nederland momenteel niet capabel genoeg is om DDoS-aanvallen tegen te houden. Ook bekritiseren ze de huidige samenwerking, die zij beneden de maat vinden.

Manifest

Een gezamenlijke aanpak om DDoS-aanvallen te identificeren, zal leiden tot een betere bestrijding ervan, volgens de experts. Afspraken hierover zouden volgens hen opgenomen moeten worden in een manifest. Ze zouden graag zien dat onder andere de overheid, telecombedrijven en banken dit manifest gaan onderschrijven.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief