Politie hoeft documenten over spionagesoftware niet te openbaren

De politie hoeft bepaalde informatie over de inzet van spyware niet openbaar te maken. Dat is het oordeel van de Raad van State. Deze hoogste bestuursrechter deed deze uitspraak gisteren.

Aanleiding was een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) van Bits of Freedom (Bof). Deze Nederlandse belangenorganisatie voor digitale burgerrechten wilde informatie over het gebruik van spionagesoftware door de Nederlandse politie.

Aftappen

Met spyware is de politie in staat om gegevens af te tappen van een computer van een verdachte. Op grond van de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) gaf de politie een deel van de informatie vrij waar BoF om vroeg. De privacyorganisatie nam daar echter geen genoegen mee en legde de zaak voor aan de rechter.

Hoger beroep

In eerste instantie leek BoF hierin te slagen. In 2016 moest de politie van de rechter meer documenten openbaar maken. De korpschef ging na deze uitspraak in hoger beroep bij de Raad van State. Deze concludeerde dat het openbaar maken van sommige documenten de onderzoeken naar strafbare feiten kan hinderen.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief