Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid vindt dat producenten van Internet of Things-apparaten (IoT) aansprakelijk gesteld kunnen worden. Hij verwees naar het geval van schade door onveilige IoT-apparatuur. Hij deed dit naar aanleiding van kamervragen afgelopen dinsdag.
Tevens kondigde de minister aan dat er dit voorjaar nog een roadmap zal verschijnen. Hierin zal onder meer staan welke combinatie van instrumenten de veiligheid van hard- en software verbetert. Voorbeelden hiervan zijn bewustwording, certificering en aansprakelijkheid.
Roadmap
“Om te bevorderen dat IoT-apparaten beter worden beveiligd, stelt het ministerie van Economische Zaken en Klimaat in samenspraak met het ministerie van Justitie en Veiligheid, andere departementen en private partijen thans een roadmap veilige hard- en software op,” lichtte de minister toe.
Botnet
CDA-Kamerlid Van Toorenburg en D66-Kamerlid Verhoeven wilden van de minister weten wie er volgens hem verantwoordelijk is voor schade die onveilige IoT-apparatuur veroorzaakt. “De producent van een IoT-apparaat kan aansprakelijk zijn voor schade die wordt veroorzaakt doordat het apparaat onveilig is, bijvoorbeeld doordat het vatbaar blijkt voor gebruik in een botnet. Degene die schade lijdt, dient in dit geval aan te tonen dat er een verband is tussen de onveiligheid van het IoT-apparaat en zijn schade,” luidde het antwoord van de minister van Justitie en Veiligheid.