Politie: Meer fakewebshops, minder aangiften internetfraude

Bij het Landelijk Meldpunt Internetoplichting (LMIO) zijn in 2017 minder aangiften van internetoplichting binnengekomen ten opzichte van 2016. De politie heeft dat vandaag bekendgemaakt.

In 2017 werd in totaal 38.343 keer aangifte gedaan bij de politie. Dat is per dag gemiddeld 105 keer. Veel aangiftes, ruim 5.400, werden vervolgens weer ingetrokken, omdat de bestelde goederen alsnog werden geleverd. Bijna de helft van de mensen die te maken heeft met internetoplichting doet daarvan aangifte bij de politie.

Aangiftebereidheid

Het percentage mensen dat aangifte doet, is al jaren stabiel. De politie denkt niet dat de bereidheid daartoe minder is geworden. De mensen die aangifte deden, waren gemiddeld voor iets minder dan 200 euro bestolen.

Fake webshops

Het aantal malafide webshops is in 2017 flink gestegen. Daarbij maken kwaadwillenden veelvuldig gebruik van vrijgekomen Nederlandse domeinnamen. In het afgelopen jaar heeft de politie in 438 zaken ingegrepen. De politie haalde de webwinkels uit de lucht of blokkeerde de financiƫle transacties. In 2016 deed de politie dat slechts 35 keer.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief