Politie onderschepte 20 miljoen berichten EncroChat-gebruikers

De politie heeft sinds 1 april van dit jaar meer dan 20 miljoen chatberichten van Encrochat-gebruikers kunnen onderscheppen.

Het bedrijf EncroChat leverde internationaal cryptotelefoons. Gebruikers konden er versleutelde berichten meer verzenden. De telefoons hadden geen camera, microfoon, gps en USB-poort.

50.000 telefoons

Berichten op het toestel werden automatisch verwijderd na een bepaalde periode. Tevens waren de telefoons voorzien van een functie die alle informatie na het intoetsen van een specifieke pincode wiste. Volgens het Openbaar Ministerie werden er wereldwijd meer dan 50.000 telefoons van EncroChat gebruikt. Ongeveer 12.000 toestellen daarvan waren in Nederland actief.

Onderscheppen, uitpluizen en ontrafelen

De servers van EncroChat bevonden zich in Frankrijk. Het Franse openbaar ministerie maakte bekende dat er een “apparaat” werd geplaatst, waardoor de berichten van gebruikers live waren in te zien. Het Nederlandse Openbaar Ministerie heeft laten weten dat de politie de gegevensstroom wist te ‘onderscheppen, uit te pluizen en te ontrafelen’.

Malware

Vice Magazine publiceerde dat de toestellen van EncroChat-gebruikers zijn besmet met malware. Op deze manier waren de berichten in te zien, en kon het wissen van informatie voorkomen worden. Op 13 juni verstuurde EncroChat een bericht naar zijn gebruikers dat de dienst was gecompromitteerd. Gebruikers werd aangeraden om geen gebruik meer van de telefoons te maken.

Klik hier voor het nieuwsbericht van het Nederlandse Openbaar Ministerie.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief