Politie: problemen bij op orde houden gezichtendatabase

De politie kan een gezichtendatabase waarin de foto’s van 1,3 miljoen mensen staan “bijna onmogelijk” correct beheren. Hierdoor is er twijfel of tienduizenden mensen terecht in het systeem staan. De politie heeft dit afgelopen dinsdag laten weten tegenover NU.nl.

Het ministerie van Justitie en Veiligheid heeft aangekondigd een “grootschalige handmatige beoordeling” uit te gaan voeren. De Nederlandse politie werkt al sinds eind 2016 met het systeem genaamd CATCH Strafrecht Verdachte en Veroordeelde.

Bewaartermijnen

John Riemen, hoofd van het Centrum voor Biometrie van de politie, de beheerder van CATCH, vindt het “bijna onmogelijk” om de database op orde te hebben. De regels van bewaartermijnen zijn volgens hem complex. De politie heeft geen zicht op hoe een zaak tegen een verdachte afloopt wanneer het onderzoek eenmaal is overgedragen aan het Openbaar Ministerie.

Justitiƫle Informatiedienst

De politie verwijdert foto’s in de database als JustitiĆ«le Informatiedienst (Justid) daarom vraagt. Het aantal zaken dat Justid beoordeelde, is echter lager dan het aantal mensen, aldus NU.nl. De nieuwssite baseert zich daarbij op cijfers die het opvroeg. Politie en het ministerie van Justitie en Veiligheid zoeken de oplossing voor dit probleem in een betere informatie-uitwisseling tussen de systemen van Justid, de politie en het OM.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief