Anoniem reizen mogelijk na afschaffing OV-chipkaart

Vorige week is in Lelystad een proef gestart waarbij reizigers via hun bankpas, creditcard of betaalpas op hun smartphone kunnen in- en uitchecken. De betaling verloopt automatisch.

Wie niet met zijn bankpas of telefoon wil in- en uitchecken, kan straks gebruikmaken van een aparte OV-kaart.

Veiligheidseisen

“Er blijft altijd de mogelijkheid om anoniem te reizen. Er zijn mensen die niet met hun bankpasje willen of zelfs geen bankpasje hebben. Er blijft de mogelijkheid om anoniem te reizen met een chipkaart waarop saldo moet staan, net als nu”, heeft Pedro Peters tegenover BNR laten weten. Peters is voorzitter van branchevereniging OV-NL. Eind 2023 zou het in- en uitchecken met de bankpas in heel Nederland beschikbaar moeten zijn. De veiligheid is daarbij niet in het geding volgens Peters: “Het is een bankpas, die voldoet aan de hoogste veiligheidseisen. Daar kun je je bijna niets bij voorstellen.”

Plan voor de toekomst

OV-NL presenteerde afgelopen vrijdag een plan voor de toekomst met als titel: Nederland vooruit: doorbouwen aan een beter OV. Het plan behandelt ook de komst van het nieuwe ‘OV-betalen’. De branchevereniging laat hierin weten dat de OV-chipkaart gewoon blijft bestaan naast de nieuwe betaalmethoden. “Maar binnenkort kun je ook eenvoudig met je bankpas of mobiele telefoon in- of uitchecken. Meer gemak en drempelverlagend voor reizigers om het OV te pakken op ieder gewenst moment”, is te lezen in het plan.

Klik hier voor het plan voor de toekomst van OV-NL.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief