Politie sluit 160 malafide webwinkels

Dit jaar heeft de politie 160 onbetrouwbare webshops gesloten. Dat is een forse stijging in vergelijking met vorig jaar, toen er 35 malafide webwinkels werden gedwongen om hun activiteiten te staken.

De webwinkels verrichtten hun activiteiten via bekende Nederlandse internetadressen die waren vrijgekomen. Deze adressen bleken opgekocht te zijn door Chinese criminelen. Gijs van der Linden van het Landelijk Meldpunt Internetoplichting van de politie heeft dit recentelijk bekendgemaakt.

Creditcardgegevens
De artikelen die op de webshops te koop waren, vertoonden geen of weinig overeenkomsten met de domeinnaam. Regelmatig gebeurde het dat klanten hun bestelling helemaal niet geleverd kregen. Van der Linden: “Je krijgt niks geleverd of ze zijn uit op je creditcardgegevens.”

Sinterklaas en Kerstmis
Het meldpunt raadt mensen aan om vooral aan het eind van het jaar voorzichtig te zijn. Vanwege het sinterklaas- en kerstfeest is er dan een sterke stijging van het aantal malafide websites. Meestal zijn deze winkels maar kortstondig online. Kwaadwillenden bieden via deze fakewinkels vaak populaire artikelen aan zoals fotoapparatuur, tablets, smartphones en spelcomputers.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief