Politie waarschuwt hostingbedrijven voor malafide wederverkopers

De politie heeft recentelijk een brief naar Nederlandse hostingbedrijven verzonden, waarin zij waarschuwt voor malafide resellers. Deze laatsten verhuren de serverruimte van Nederlandse hostingbedrijven door aan andere partijen, waaronder criminelen.

Servers van legitieme Nederlandse hosters kunnen zo ingezet worden voor ransomware en het verzenden van spam. Het radioprogramma heeft hier onlangs over bericht.

Europese Verordening

Het is lastig om deze praktijken te bestrijden, omdat de criminelen vaak vanuit het buitenland opereren. Het is ook moeilijk om te bewijzen dat ze bewust cybercrime faciliteren. Vanwege een Europese Verordening is het in principe niet mogelijk om hostingbedrijven aansprakelijk te stellen voor de praktijken die op hun servers gebeuren.

Klantenbestand

De politie vraagt in haar brief medewerking aan Nederlandse hostingbedrijven: “Is een van de personen of bedrijven op de lijst in uw klantenbestand te vinden? Herzie in dat geval de overeenkomst met deze klant. Wij vragen u om hulp bij het weren van dit soort tussenliggende partijen – de essentiële schakel voor cybercrime.”

Spamhaus

Uit onderzoek van anti-spamorganisatie Spamhaus blijkt dat Nederland een belangrijke rol speelt in het hosten van servers voor het aansturen van botnets en malware. In januari liet Spamhaus weten dat het aantal botnetservers in Nederland in het laatste kwartaal van 2021 fors was verminderd.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief