Politie waarschuwt voor nep-webshops rond Black Friday en sinterklaas

Criminelen hebben fake-webwinkels klaargezet in aanloop naar Black Friday, aanstaande vrijdag, en het sinterklaasfeest. Daarvoor waarschuwt de politie.

Het aantal aangiften van fraude blijft stijgen. Met name tijdens de intelligente lockdown afgelopen voorjaar was er een piek aan oplichtingszaken. Er waren bijvoorbeeld websites die sportartikelen en elektronica aanboden, maar deze nooit leverden.

Playstation 5

“We zijn bang dat nu hetzelfde gaat gebeuren met bijvoorbeeld de Playstation 5”, vertelt zegt Gijs van der Linden, teamleider bij het Landelijk Meldpunt Internetoplichting van de politie. De spelcomputer is populair, maar nauwelijks leverbaar. De politie heeft de eerste meldingen en aangiften tegen webwinkels al ontvangen. “Er is bijvoorbeeld een site waar voor twee ton aan Playstation 5-bestellingen is gedaan. In theorie kan er nog geleverd worden, maar we zijn bang dat het helemaal nooit gaat gebeuren”, aldus Van der Linden.

Thuiswinkel.org

De politie denkt dat dat de laatste weken al fake-winkels zijn klaargezet om de komende tijd zoveel mogelijk slachtoffers te maken. “Je ziet ze ook vaak op donderdagavond of op vrijdag verschijnen, omdat de meeste mensen in het weekeinde het internet afspeuren.” Op Black Friday zou dat fors kunnen toenemen, denkt directeur Wijnand Jongen van Thuiswinkel.org, de belangenbehartiger van webwinkels. “Consumenten zoeken die dag doelgericht naar de allerlaagste prijs. Dat is precies waar oplichters op inspelen.”

Aanmelden voor onze nieuwsbrief