Politienetwerk C2000 slecht beveiligd

De beveiliging van het gesloten communicatienetwerk C2000 is onvoldoende. Het netwerk wordt gebruikt door de politie en hulpdiensten in Nederland. Dat de beveiliging tekortschiet, is te lezen in een rapport van de Auditdienst Rijk.

De organisatie concludeert dat vastgelegde beveiligingsmaatregelen in de praktijk niet worden nageleefd. Criminelen zouden hierdoor het C2000-systeem kunnen hacken. Wanneer C2000-apparatuur ontvreemd wordt of verloren raakt, kan dat onopgemerkt blijven. Verder merkt de Auditdienst Rijk op dat de beveiliging van C2000 “nauwelijks aandacht” krijgt bij trainingen.

Nieuw beveiligingsplan
Demissionair minister Stef Blok (Veiligheid en Justitie) heeft aangegeven voor de zomer een nieuw beveiligingsplan te willen maken. De politie moet zo snel mogelijk “verdachte patronen van randapparatuur” monitoren en bij gaan houden of er apparatuur ontbreekt.

Target Blu Eye-apparatuur
Target Blu Eye-apparatuur, oftewel ‘politieverklikkers’, wil Blok voorlopig niet verbieden. Deze apparatuur kan communicatie tussen agenten opvangen. In een ander, nog niet gepubliceerd rapport, wordt weliswaar erkend dat deze apparatuur door criminelen wordt ingezet, maar een verbod erop zou door opsporingsdiensten “niet als meerwaarde” worden gezien. Target Blu Eye-apparatuur kan momenteel wel al in beslag genomen worden wanneer deze aangewend wordt voor het plegen van strafbare feiten.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief