Prinsjesdag: 30 miljoen euro voor aanpak cybercrime

Het kabinet is voornemens om eenmalig 30 miljoen euro extra beschikbaar te stellen voor de bestrijding van computercriminaliteit. NOS heeft dit bekendgemaakt op basis van anonieme bronnen.

Aankomende Prinsjesdag, 18 september, zal het kabinet openbaar maken wat het budget zal zijn voor de aanpak van cybercrime. Hoe het geld precies verdeeld gaat worden, is vooralsnog niet duidelijk.

Continue digitale dreiging

Vorig jaar liet de regering al weten tientallen miljoenen euro’s per jaar vrij te maken voor de aanpak van computercriminaliteit. Dit bedrag komt boven op de 26 miljoen euro per jaar die de regering hier al voor heeft uitgetrokken. Volgens de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) is de ernst en omvang van de digitale dreiging in Nederland aanzienlijk. In het cybersecuritybeeld dat de organisatie schetst, wordt zelfs gesproken van een continue digitale dreiging voor de nationale veiligheid.

Wet Computercriminaliteit III

Begin volgend jaar, op 1 januari 2019, wordt de wet Computercriminaliteit III waarschijnlijk van kracht. Deze wet geeft de politie onder andere de bevoegdheid om in te breken in computers van verdachten in strafonderzoeken. Voorwaarde voor deze hacks is dat het criminele activiteiten betreft waar minimaal vier jaar gevangenisstraf op staat.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief