Privégegevens miljoenen Nederlandse autobezitters gelekt

Bij RDC, een ICT-dienstverlener voor autobedrijven, zijn de privégegevens van mogelijk miljoenen Nederlandse autobezitters gestolen. De gegevens zijn inmiddels te koop op internet.

Het betreft namen, adresgegevens, e-mailadressen, kentekens, telefoonnummers en geboortedata. NOS maakte dit gisteren bekend op basis van eigen onderzoek.

APK-keuringen

RDC verzorgt oplossingen voor onder meer APK-keuringen, voorraadbeheer en taxatie. Een deel van de informatie waar de organisatie over beschikt, komt van de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW). Het betreft informatie over de vervaldatum van APK-keuringen en informatie over de eigenaren van auto’s, waaronder de cijfers van de postcode en het geboortejaar.

7,3 miljoen mensen

Volgens degene die de gestolen gegevens op internet aanbiedt, gaat het om de data van 7,3 miljoen mensen. Volgens de NOS bevatten deze gegevens 2,5 miljoen e-mailadressen. Het is mogelijk dat dezelfde personen vaker voorkomen in de buitgemaakte gegevens. Volgens RDC is het aantal van 7,3 miljoen gestolen datapunten “reëel”. Op de eigen website vermeldt RDC dat er inderdaad gegevens van september 2018 tot eind januari 2019 zijn gestolen. Hoe de hack kon plaatsvinden is nog onbekend.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief