Public Intelligence (VS): Gezondheidszorg ideaal doelwit voor ransomware

Het Amerikaanse ministerie van Homeland Security maakt zich zorgen over het groeiende aantal ransomware-aanvallen op ziekenhuizen en zorgverleners. In de periode januari tot en met april van dit jaar zijn al meer dan 16 ziekenhuizen in de VS het slachtoffer geworden van ransomware.

Dit is malware die een computer, of de gegevens erop, blokkeert. Pas nadat er losgeld aan de cybercriminelen wordt betaald, heeft de gebruiker weer toegang tot zijn computer en de bestanden erop.

Patiëntgegevens
“De gezondheidszorgsector is een aantrekkelijk doelwit voor hackers vanwege de gevoelige aard van patiëntgegevens in hun systemen. De belangen in de gezondheidszorg zijn erg groot, omdat elke verstoring grote gevolgen voor patiënten kan hebben. Daarom is deze sector een ideaal doelwit voor ransomware, en zullen deze aanvallen waarschijnlijk blijven doorgaan, waarbij werknemers geen toegang tot belangrijke documenten en patiëntgegevens hebben wat het aanbieden van belangrijke diensten kan verstoren, wat een risico voor de openbare veiligheid is.” Staat in een waarschuwing van Public Intelligence, onderdeel van het ministerie van Homeland Security.

Training en onderwijs
Het ministerie pleit voor meer training van, en onderwijs aan, eindgebruikers over cyberveiligheid. Andere adviezen zijn onder meer om regelmatig back-ups te maken, gebruik te maken van applicatie-whitelisting, software voortdurend bij te werken, gebruik te maken van een virusscanner, rechten van gebruikers te beperken, macro’s in e-mailbijlagen uitzetten, links in ongevraagde e-mails niet te openen en om gebruik te maken van “best practices”.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief