Rapport: Met spoed meer cybersecurity

Volgens een rapport dat is opgesteld in opdracht van de Cyber Security Raad, dient het volgende kabinet flink te investeren in cybersecurity. De overheid zou zelf haar IT-beveiliging beter op orde moeten brengen. Daarvoor zou er onder andere een speciale hoge ambtenaar aangesteld moeten worden. Ook moet er een programma komen om de IT-beveiliging van de overheid naar een hoger plan te tillen.

Bedrijven zouden ook meer moeten investeren in cybersecurity. Tien procent van hun IT-budget zouden ze aan beveiliging moeten besteden, desnoods verplicht via wetgeving.

Nederland digitaal droge voeten
Het rapport is opgesteld door Herna Verhagen, CEO van PostNL. “Net zoals we ons land beschermen tegen overstromingen, zullen we ook in de digitale wereld onze dijkbewaking op orde moeten brengen,” schrijft zij in het rapport met als titel ‘Nederland digitaal droge voeten’.

Wetgeving moderniseren
Ook onderwijs aan kinderen op dit gebied neemt in het rapport een prominente plaats in: “Net zoals kinderen veilig leren fietsen, is het veilig gebruik van internet iets wat kinderen van jongs af moeten leren.” Om cybercriminaliteit en spionage beter het hoofd te kunnen bieden, dient de wetgeving ook gemoderniseerd te worden, zodat politie en veiligheidsdiensten meer bevoegdheden krijgen, aldus het rapport.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief