Rathenau Instituut publiceert manifest voor digitale samenleving van de toekomst

Het Rathenau Instituut heeft gisteren een manifest gepubliceerd, waarin het tien ontwerpeisen voor de digitale samenleving van de toekomst formuleert.

“De fysieke en digitale wereld raken meer dan ooit met elkaar verknoopt. Dat roept urgente maatschappelijke en politieke vragen op”, aldus het instituut, dat zich bezighoudt met onderzoek en debat over de impact van wetenschap, innovatie en technologie op de samenleving.

Surveilleren

De technologie die de digitale samenleving van morgen vormt, kan zowel voor goede als kwade zaken worden ingezet, waarschuwt het Rathenau Instituut. Daarbij gaat het om biometrische surveillance, digitale manipulatie en beïnvloeding. Om camera’s, slimme speakers, VR-brillen en andere hardware goed te laten functioneren, dienen deze apparaten delen van ons lichaam en onze omgeving digitaal op te nemen. “Onze gezichten, oogbewegingen, stemmen en ons gedrag moeten worden herkend en gevolgd. Dat betekent dat immersieve technologie ons voortdurend en van dichtbij surveilleert”, stelt het Rathenau Instituut.

Anonimiteit

De anonimiteit komt hiermee in het geding. Met technologie is het mogelijk om op basis van het gezicht, het loopgedrag of stemgeluid steeds preciezer vanaf grote afstand iemands identiteit te achterhalen. “Als we niet uitkijken, zijn er binnenkort tal van toepassingen beschikbaar waarmee bedrijven, overheden en burgers je anonimiteit zomaar kunnen opheffen. Dat is een onacceptabele inbreuk op de privacy van mensen, en op hun veiligheid”, concludeert het instituut. Het Rathenau Instituut pleit ervoor om toepassingen waarmee burgers in de publieke ruimte zijn te identificeren, te verbieden.

Klik hier voor het manifest van het Rathenau Instituut.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief