Uber ontsloeg chauffeurs op basis van algoritme

Vier ontslagen Uber-chauffeurs hebben zich vandaag tot de rechtbank in Amsterdam gewend.

Zij beschuldigen Uber ervan dat het bedrijf werknemers via geautomatiseerde systemen ontslaat. Dit staat op de website van hun advocaat Anton Ekkers.

Fraude

Het betreft drie chauffeurs uit het Verenigd Koninkrijk en een uit Portugal. Zij zijn, naar eigen zeggen, bij Uber weggestuurd nadat het Uber-algoritme “frauduleuze activiteiten” constateerde. De chauffeurs spreken dit tegen. Uber voert echter aan dat er al sprake is van fraude, wanneer een chauffeur een klant afwijst. Ook het strategisch uitloggen van een chauffeur om de ritprijzen omhoog te krijgen, beschouwt het bedrijf als fraude. Volgens de chauffeurs heeft Uber het ontslag nooit toegelicht. Ook kregen ze niet de mogelijkheid om bezwaar te maken.

GDPR

De Europese privacywet GDPR schijft voor dat algoritmes niet mogen bepalen of een werknemer ontslagen dient te worden. Zo’n beslissing moet altijd door een mens genomen worden. Het gebruik van algoritmes bij Uber is vaker onderwerp van kritiek. Afgelopen juni begonnen twee Britse Uber-chauffeurs een rechtszaak tegen het taxibedrijf. Zij wilden weten welke gegevens het bedrijf over hen verzamelde, en hoe deze informatie werd gebruikt om besluiten over hen te nemen.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief