Recordbedrag schade phishing bij Belgische banken

Cybercriminelen hebben in het afgelopen jaar met phishing een recordbedrag van Belgische bankklanten gestolen. Febelfin, de overkoepelende organisatie van Belgische banken, heeft dit bekendgemaakt. In totaal wisten criminelen 34 miljoen euro buit te maken. Het jaar ervoor, 2019, was dat aanzienlijk minder: 7,5 miljoen euro.

Frauduleuze overschrijvingen

Febelfin spreekt over 67.000 frauduleuze transacties die in 2020 met behulp van phishing plaatsvonden. In 2019 werden 12.400 personen slachtoffer van deze vorm van cybercriminaliteit. De banken slaagden erin om ruim driekwart van de frauduleuze overschrijvingen ongedaan te maken. Enerzijds door de aanvallen tijdig te detecteren en te blokkeren, anderzijds door de buitgemaakte bedragen terug te vorderen. Deze bedragen zijn niet meegerekend in het schadebedrag van 34 miljoen euro.

Bewustzijnscampagnes

“Helaas stopt fraude niet bij de overgang naar een nieuw jaar. Alle signalen wijzen op een verderzetting van deze stijgende trend in 2021”, licht Febelfin toe. De organisatie liet onderzoek doen onder ruim tweeduizend inwoners. Hieruit komt naar voren dat 12 procent van de Belgische bevolking nog nooit gehoord heeft van phishing. Daarom is het nodig om in te blijven inzetten op bewustzijnscampagnes, aldus de overkoepelende organisatie van Belgische banken.

Klik hier voor het onderzoek van Febelfin onder tweeduizend Belgische respondenten.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief