600.000 euro boete voor gemeente Enschede wegens wifitracking

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft de gemeente Enschede een boete van 600.000 euro opgelegd wegens de inzet van wifi-tracking in de binnenstad.

Vier jaar geleden startte de Twentse gemeente met het meten van de drukte middels sensoren. Voor het tellen van passanten werd een gespecialiseerd bedrijf ingehuurd.

Tellen wordt volgen

Dit bedrijf plaatste meetkastjes in de winkelstraten. Deze kastje vingen wifi-signalen op van mobiele telefoons van mensen die passeerden. Elke telefoon werd apart geregistreerd met een unieke code. Op deze manier werd de drukte gemeten. “Houd je over een langere periode bij welke telefoon langs welk meetkastje komt, dan verandert dit ’tellen’ in het volgen van mensen”, aldus de Autoriteit Persoonsgegevens.

Privacy niet gewaarborgd

“De privacy van burgers was dus niet goed gewaarborgd, omdat zij konden worden gevolgd zonder dat dit noodzakelijk was”, licht de AP toe. Er zijn weliswaar geen aanwijzingen gevonden dat bezoekers van de binnenstad daadwerkelijk zijn gevolgd maar de inzet van wifitracking, waarmee dit mogelijk is, is op zichzelf al een ernstige overtreding van de Europese privacywetgeving AVG, aldus de AP in een persbericht. Zowel de gemeente als het gespecialiseerde bureau en nog een andere bureau, hadden toegang tot de wifi-gegevens.

Klik hier voor het persbericht van de AP.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief