Recordschade bankhelpdeskfraude: 40 miljoen euro in 2021

Betaalvereniging Nederland verwacht dat de schade door bankhelpdeskfraude dit jaar veertig miljoen euro zal bedragen. De organisatie heeft dit afgelopen woensdag aan het ANP laten weten.

Bij deze vorm van oplichting bellen criminelen mensen op waarbij ze zich voordoen als bankmedewerker. Soms maken ze daarbij gebruik van spoofing. De telefoon van het slachtoffer toont dan het telefoonnummer van de bank in plaats dat van de oplichter.

Nederlandse Vereniging van Banken

Het slachtoffer wordt vervolgens gevraagd om een aanzienlijk geldbedrag naar een zogenaamde kluisrekening van de bank over te boeken. In werkelijkheid is dit een rekening van een katvanger. De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) maakte in april van dit jaar bekend dat criminelen in 2020 op deze manier 26,7 miljoen euro hebben ontvreemd. Eind 2020 besloten de banken na overleg met minister Hoekstra om de gedupeerden met terugwerkende kracht te vergoeden.

Nieuwe slachtoffers

Ondanks meerdere aanhoudingen door politie en aandacht in de media slagen oplichters er nog steeds in om nieuwe slachtoffers te maken. Iedere maand zouden circa driehonderd mensen op deze manier worden opgelicht. Het gemiddelde buitgemaakte bedrag is tienduizend euro per slachtoffer. Vooral ouderen worden door deze manier van fraude getroffen, aldus Betaalvereniging Nederland.

Klik hier voor het persbericht van Betaalvereniging Nederland.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief